Miért jobb a retusált kép?

Manapság rengeteget hallhatunk arról, hogy egy retusált képpel mennyit tudnak csalni egy divat magazinban, vagy éppen egy modell fotózásánál, azonban sokan vallják, hogy retusálás nélkül egy profi fotós sem adhat ki fényképet a kezei közül. Akkor most vajon a retusálás szükséges vagy sem?  

Retusálás kicsit másképp

Általánosságban, a retusálás szó hallatán minden ember egy jól beállított modellre gondol, akinek itt-ott javítgatnak a vonalain, fényesebbé teszik a haját és ragyogóbbá a mosolyát, azonban a retusálás nem feltétlen erről szól. Egy gyermek fotózás során készült fényképsorozat retusálása során játszhatunk a színekkel, ezáltal jóval vidámabbá és derültebbé varázsolva a képet, fókuszba állíthatunk dolgokat és lágyíthatunk az erőteljes kontúrokon, hogy a lehető legtökéletesebb báját adhatjuk vissza a gyermekeknek. Emellett a képek retusálásával nem csak a nem kívánt bőrhibákat, vagy egyenetlenségeket tüntethetjük el, hanem művészi alkotásokká is varázsolhatjuk képeinket.

Retusálás nélkül?

Nagyon ritkán találkozhatunk olyan fotóssal, aki nem javítgatna legalább minimálisan a fényképein, azonban ez nem azt jelenti, hogy egy teljesen natúr kép ne lehetne szép. Minimális változtatásokra azért van szükség, mert a fotózás során nem biztos, hogy mindig sikerül elkapni a tökéletes fényt, vagy játszani az árnyékokkal, pláne ha egy izgő-mozgó gyermekről van szó.

Retusálás, retusálás, retusálás

Aki vett már részt fotózáson biztos találkozott már olyan fotóssal, aki túlzásba esett retusálás terén és szinte magunkra se ismertünk az elkészült fényképeken. Éppen ezért teljesen érthető a retusálástól való félelem.  Azonban olyan is előfordulhat, hogy valaki mindenképpen szeretné, ha több retust használnának a róla készült képeken, ebben az esetben érdemes a fotóssal egyeztetni, vagy a korábbi munkáit megtekintetni, nehogy teljesen eltorzultak legyünk a képeinken.

Akkor mi a megoldás?

Retusálás terén az lehet a megoldás, ha a fotós megtalálja az arany középutat, amikor nem megy a kép és a fotóalany rovására a túlzott javítgatás, hanem tényleg csak a fények, a színek és maga a kép minőségét tornázza fel a szerkesztések által.

A Manó-fotó fotósai minden fényképsorozat után kizárólag minimálisan módosítják az elkészült fényképeket, hogy a kép a lehető legtermészetesebb legyen, de minél jobban kiemeljék az alany és a kép szépségét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük