Tippek a testvérfotózáshoz

A gyermek fotózás önmagában is nagy kihívás és nehéz műfaj minden fotós számára, főleg ha nem egy, hanem több izgő- mozgó fotóalanyuk is van egyszerre. Az alábbi bejegyzésben adunk pár trükköt, hogyan válhat gördülékenyebbé a kisgyermekek fotózása.

Csapatszellem

Minden szülő tudja, hogy sokszor egy gyermek figyelmét is milyen nehéz hosszabb ideig lekötni,  hát még ha a testvérkéje is ott van. Kettő vagy több gyermeknél erősen dominál a csapatszellem, ami sokszor megnehezítheti a fotós és a szülők dolgát is. Abban a pillanatban ahogy az egyik csöppség elkezd rosszalkodni, a másik lurkó is rögtön utánozni fogja. Ez a fajta komiszkodás azonban nem feltétlen jelent rosszat, hiszen az így lencsevégre kapott bohóckodások tökéletes darabjai lehetnek a családi fotóalbumnak. Viszont, ha elszabadul a káosz a stúdióban, a fotósok javaslatára, mindenképpen adjunk gyermekeinknek egy kis időt, hogy lenyugodjanak vagy máshova koncentráljanak.

Rivalizálás

Testvérek között nem ritka, hogy mindenáron versenyezni akarnak egymással, kivívni a szülők figyelmét, jobbnak lenni egy játékban, vagy elsőnek megszerezni valamit. A rivalizálás könnyen a fotózás kárára is mehet, amit mindenképp el kell kerülni.

Ezt a versengést azonban a fotósaink könnyedén meg tudják szüntetni, például közös játékkal kötik le a gyermekek figyelmét, ugyanis, ha olyan feladatot adnak nekik, amit csak közös erővel tudnak megoldani, egyszerűen elfelejtik, hogy éppen elsők akartak lenni valamiben. Egy profi szakembernél a szülőnek egyáltalán nem kell a fegyelmezéssel foglalkoznia, hiszen a fotós kellőképpen fel van készülve minden eshetőségre. Így, ha a gyerekek nagyon aktívak, tapasztalt gyermekfotósaik elővesznek egy labdát, dobálja nekik, miközben vicces arcot vágnak. A lurkók biztos nem fogják kibírni kacagás nélkül. Ha  a fotós tréfás, kreatív, a gyerekek máris rá figyelnek és csak mosolyognak, nevetnek, ezek pedig a legszebb pillanatok megörökítését teszik lehetővé.

Makacs gyermekek

A fotózás során előfordulhat az is, hogy egy idő után a lurkók megunják az egészet, majd közös erővel összefogva megmakacsolják magukat és kierőszakolják a fényképezés végét. Ebben az esetben semmiféleképp sem szabad szülőként leszidni, nevelni, vagy éppen irányítani a gyermekeket. Ehelyett inkább hagyják, hogy a fotós végezze a feladatát, hiszen ők már tökéletesen fel vannak készülve az ilyen helyzetekre és tudják, hogy kezeljék a gyermekeket. Másfelől pedig, ha mindenképp rosszalkodni szeretnének, ám tegyék… Ne higgyük azt, hogy így már csak rossz képek születhetnek. A fotózás szépsége és a fotós szakértelme pont abban rejlik, hogy képesek minden körülmények között varázslatosat alkotni, így például lehet ez akár egy testvéri dögönyözés lencsevégre kapása is. Más megoldásként a fotós javaslatára, a szülők is beszállhatnak a játékba, bohóckodhatnak együtt gyermekeikkel, amitől az ő kedvük is egy-kettőre megjön a fényképező előtti szerepléshez.

Egy fiú, egy lány

A különböző nemű gyerkőcök sokszor nem toleránsak egymással és még véletlenül sem osztoznak hasonló véleményen vagy ízlésen. Az ilyen esetekben az a megoldás, ha a fotós tematikusan vág bele a fotózásba, a stúdiófotózás első felében mondjuk a lány gyerkőc igényeihez igazítja a fotózást, majd a második felében fiú gyermeknek tesz a kedvére. Ezzel a kompromisszummal tudja a fotós csökkenteni a testvérek között adódó viszályokat és mókás képekkel gazdagítani az albumot. A szülők is hozzá tudnak járulni a gyermekfotózás sikerességéhez, még pedig olyan formában, hogy segítenek a fotósnak, melyik gyermek a türelmesebb, melyik gyermek mit szeret, milyen játékot vegyenek elő, hogy biztos legyen a gyermekek felhőtlen és hosszantartó öröme.

A közös felcseperedés olyan bensőséges érzelmi köteléket eredményez az egy családból született gyerkőcök között, ami semmilyen későbbi kapcsolathoz sem hasonlítható, éppen ezért a testvérekről készült fotósorozat egyedi és különleges darabja lehet a családi fényképeknek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük